Samsung Galaxy Note II telefon pintar terhebat tahun 2012?

Pada 3 minggu yang lalu, Samsung telah melaporkan 3 Juta unit Galaxy Note II dijual di seluruh dunia. Kali ini Tekno247 akan mengulas lebih lanjut mengenai Samsung Galaxy Note II. Persoalannya adakah peranti ini merupakan telefon pintar terhebat sepanjang tahun 2012. Luangkan masa membaca ulasan panjang dari kami.

  • Tanggapan pertama

Agak keterlaluan untuk telefon pintar yang bersaiz 5.5 inci tetapi agak kecil pula untuk dikata sebagai tablet. Seperti cinta pada pandangan pertama apabila menghidupkan telefon pintar ini dan melihat bagaimana terang dan cemerlangnya skrin 5.5 inci ini dengan Super AMOLED.

Walaubagaimanapun ia kelihatan berat pada 183g, tetapi itulah relatifnya. Percaya atau tidak,  Lumia 920 lebih berat. Hakikatnya Galaxy Note II adalah alat yang benar-benar menarik. Ia adalah asas versi yang lebih besar daripada Galaxy S III dan persamaan antara kedua-dua bukan sahaja dalam reka bentuknya.

  • Pengalaman menarik

Beberapa tahun lalu, setiap jenama cuba untuk membuat telefon mereka lebih kecil. Tetapi pada hari ini di bawah 4 inci dijauhi pula oleh kaki gajet. Setelah di kaji dapat kita fahami mengapa selepas menggunakan Note II ini. Anda akan mendapat kepuasan dengan skrin besar dan cantik itu apabila bermain permainan, melihat dokumen dan melayari Internet.

  • Tindak balas yang cepat

Jelly Bean OS bermakna anda mendapat pengalaman Android terbaik. Di lengkapi dengan pemproses quad-core dengan 1.6GHz. Bersama-sama dengan 2GB RAM, Note II bertindak balas dengan cepat.

Note II telah lihat menjalani keputusan ujian penanda aras dengan membandingkan dengan Note dan Galaxy S III. Note II mendapat tempat tindak balas yang cepat berbanding yang lain.

  • S-Pen

Apabila anda mengeluarkan S-Pen dari Note II, buzz alerts (amaran) akan keluar dan timbul senarai aplikasi yang dibina khusus untuk stylus seperti mengambil nota, entri diari dan pelbagai.

Jika anda fikir anda tidak akan menggunakan S-Pen anda silap. Hanya menggunakan S-Pen anda boleh berlegar di atas skrin dengan bijak seperti Airview, sebagai contoh, preview maklumat atau zoom sesuatu. Anda boleh kembali ke menu sebelumnya buka sub-menu, buka nota, memotong keluar imej (cut out an image) dan juga menangkap screenshot dengan S-Pen. Anda juga boleh mengambil nota semasa anda berada di panggilan; hebat bukan.

Anda juga boleh memberi arahan melalui ciri Quick Command. Hanya bercakap arahan yang diberikan atau menaip arahan pintasan untuk e-mel, panggilan dan banyak lagi. Ciri Quick Command adalah diprogramkan yang menambah keseronokan.

Terdapat banyak perkara lain S-Pen boleh lakukan, Note II begitu hebat dengan ciri-ciri dan aplikasi, Samsung sebenarnya ada mengatur pembeli Note II untuk datang dan mendapatkan latihan atau cara menggunakannya. Itulah bagaimana serba boleh dan berkuasanya peranti ini.

  • Multi-Windows

Note II adalah dicipta untuk pelbagai tugas. Terdapat butang di belakang dan ia akan membawa menu multiscreen yang membolehkan aplikasi untuk menjalankan sebelah menyebelah kedua-dua dalam potret dan mod landskap. Ini adalah hebat untuk masa menonton video dan mencari sesuatu di Google.

  • Kuasa media

Note II mempunyai kamera yang sama seperti yang terdapat pada Galaxy S III yang berkuasa 8 megapiksel kamera utama dan kamera depan 1.9MP. Samsung nampaknya telah meningkatkan perisian pengimejan kerana gambar pada Note II kelihatan lebih baik daripada  S III.

Gambar kami ambil ternyata menakjubkan. Jelas sekali Samsung bekerja keras untuk mewujudkan pengalaman pengguna yang unik dan pengimejan untuk fokus pada salah satu kawasan yang ditumpukan. Menariknya S-Pen membolehkan pengguna menulis nota di belakang foto supaya kita ingat di mana memori itu telah diambil.

Satu lagi ciri yang besar adalah ciri Wajah Terbaik (Best Face feature). Hanya snap satu siri gambar kumpulan. Kemudiannya anda boleh memilih muka yang terbaik daripada semua orang dari gambar-gambar yang berbeza dan menggabungkan mereka ke dalam satu gambar.

Bagi video pula, anda boleh menangkap dalam Full-HD (1920 x 1080). Kemudian bolehlah melihat ia dengan skrin besar yang hebat itu. Di Malaysia, kita hanya mendapatkan Note II versi 16GB dan rasanya pengguna akan mengadu bahawa ia tidak cukup untuk menyimpan video kegemaran mereka. Tetapi apa yang benar-benar menarik tentang peranti Samsung ini adalah tambahan microSD kad slot. Oleh itu, anda boleh menyimpan seberapa banyak video yang anda mahu. Audio Note II juga hebat dan sempurna.

  • Lain-lain ciri

S-Voice dari Samsung seperti Apple Siri. Bagi kami Google voice lebih baik untuk carian. Seperti yang dijangka, melayari dengan Note II adalah benar-benar istimewa.

Kuasa Bateri 3100mAh untuk Note II adalah cukup membuatkan anda kagum dengan bagaimana ia mengendalikan segala yang diterangkan.

  • Kesimpulan

Pesaing Samsung Galaxy Note II di luar sana tidak akan diberi peluang. Ia bukanlah sesuatu yang terlalu sempurna tetapi Note II adalah alat yang luar biasa. Ia boleh mengalahkan mana-mana telefon pintar dan itu bukan sahaja kerana saiz. Dapatkan ia jika anda mahu mengalami kelebihan pengkomputeran pada telefon pintar ini.

Terima kasih kerana meluangkan masa membaca ulasan panjang lebar ini. Sekarang fikirkan adakah Samsung Galaxy Note II telefon pintar terhebat sepanjang tahun 2012 ini? jawapan kami Ya!

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply


− 4 = 5

Plugin from the creators ofBrindes :: More at PlulzWordpress Plugins